که در دستگاه های سختی گیر به شیوه های مختلف انجام میشود. به عبارت دیگر، پس از استفاده متوالی از دانه های رزین در دستگاه های سختی گیر) قیمت ) آب، به مرور قدرت تبادل یون در رزین کاسته شده و نیاز است به صورت متناوب و با توجه به مقدار یون های موجود در آب فرآیند احیا و بهره برداری مجدد سختی گیر رزینی انجام شود. گروه صنعتی هفت؛ تولیدکننده تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب، در ادامه به معرفی روش های احیا و شسشتشوی دستگاه های سختی گیر رزینی می پردازد.
آنچه در این مطلب می خوانید:
- احیای سختی گیر رزینی چیست؟
- چطور احیای سختی گیر رزینی انجام میشود؟
- احیای سختی گیر رزینی با شستشوی معکوس
- احیای سختی گیر رزینی با محلول آب نمک
- طراحی و ساخت دستگاه سختی گیر
احیای سختی گیر رزینی چیست؟
قبل از توضیح درباره روش های احیای رزین، لازم است توضیح دهیم که رزین چیست؟ رزین دانه های باردار زرد رنگ و بسیار کوچک با شعاع 0.5 یا کمتر می باشند که قدرت چسبندگی و انجام واکنش بالایی با سایر یون های موجود در محیط دارند. با توجه به این ویژگی که در دانه های پلیمری رزین وجود دارد، کاربرد بسیار گسترده ای در حذف سختی آب داشته و با توجه به کاتیون یا آنیون بودن ذرات، قادرند یون های معلق در آب از قبیل کلسیم و منیزیم را حذف کنند. کلسیم و منیزیم که اصلی ترین عامل در سخت شدن آب به شمار می روند، با ورود به سختی گیرهای رزینی با یون های سدیم موجود در رزین جایگزین می گردند. این فرآیند به مرور باعث میشود تا خاصیت کاتیون یا آنیونی( قیمت) رزین به دلیل جایگزینی با ذرات باردار موجود در آب کاهش پیدا کند. به همین دلیل لازم است به روش های مختلف ذرات و یون های متصل شده به دانه های رزین جدا شوند. به این عمل اصطلاحا احیای سختی گیر رزین گفته میشود. به عبارت دیگر، با روش های مختلف تلاش میشود تا قدرت چسبندگی و واکنش پذیری رزین بهبود پیدا کند.
احیای سختی گیر رزین با توجه به فاکتورهای مختلف و به صورت دوره ای لازم است انجام شود. مقدار یون های موجود در آب از مهم ترین فاکتورها می باشد، به طوریکه در محیط هایی با آب های بسیار سنگین و کلسیم و منیزیم بالا در آن، لازم است در فواصل کوتاه نسبت به احیای رزین ها اقدام گردد.
چطور احیای سختی گیر رزینی انجام میشود؟
با توجه به اهمیت بسیار زیاد احیای سختی گیر رزینی و تاثیر آن بر افزایش راندمان جایگزینی یون ها، در طراحی دستگاه های سختی گیر به این مسئله توجه شده است. در تمام دستگاه های سختی گیر از منبع آب نمک برای شستشو و احیای رزین ها استفاده میشود. روال کار و روش احیای مجدد دانه های رزین توسط آب نمک به شرح زیر می باشد:
با عبور آب نمک از بستر رزینی، حجم بالایی از سدیم و نمک (NACL) با کلسیم و منیزیم های متصل شده به دانه های رزین جایگزین میگردد. این فرآیند دقیقا عکس عمل سختی گیری آب با دانه های رزین می باشد.
در ساختار سختی گیرهای رزینی، بخش هایی از قبیل مخزن، رزین، نازل، مخزن آب نمک، شیر سولید ولو و مانومتر برای کنترل فشار ورودی در نظر گرفته میشود. پس از انجام فرآیند سختی گیری با دانه های رزین، لازم است به صورت متناوب در بازه های زمانی 8 تا 72 ساعت نسبت به احیای آن اقدام گردد. احیای سختی گیر رزینی به دو صورت کلی انجام میشود که به شرح زیر می باشند:
احیای سختی گیر رزینی با شستشوی معکوس
شستشوی معکوس با بک واش یکی از روش های رایج برای احیا و تمیز کردن بستر رزینی در دستگاه های سختی گیر می باشد. برای استفاده از این روش لازم است گام های زیر طی شوند:
- ابتدا دستگاه از مدار خارج شده و شیر تخلیه باز شود.
- با قرار دادن دسته اهرمی شیر در حالت wash، آب از پایین دستگاه وارد شده و با فشار از روی بستر رزینی عبور می کند. حجم بالایی از املاح قرار گرفته روی دانه های رزین با این روش جدا شده و در نهایت به کمک شیر تخلیه از دستگاه خارجی می گردند.
بازدیدها: 1